Taiji les

Al meer dan 30 jaar geeft taiji meester Jack Perenboom taiji les aan beginners tot gevorderden in zijn eigen Taiji Tempel in Wijchen. De tempel, ingericht voor optimale balans, is een oase van rust. Met mooi weer wordt er buiten in de groene Tempel tuin les gegeven. Maar daarnaast is er ook altijd ruimte voor een goed gesprek en een kop thee. De sfeer in de groep en de positieve energie die Jack uitstraalt zorgen voor een optimale lesbeleving die je zeker niet wilt missen, en elders ook niet zal vinden.

Neem een kijkje in de kalender voor een overzicht van alle lestijden, hier kan je jezelf ook inschrijven om een keer mee te doen met een les. We hebben je er graag bij, je bent van harte welkom!

*De taiji lessen zijn in groepsverband, met inachtneming van de corona maatregelen. Jack is volledig gevaccineerd.

Taiji les

Tijdens de taiji lessen wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van balans, rust en inzicht in Qi door middel van vormlopen, partner oefeningen, daoyins, Qi gong oefeningen en push hands ( Tui Shou).

Speciale aandacht gaat uit naar het bewust worden en ontwikkelen van de dantians (energie centra) , van de meridianen(energie kanalen) van het externe energieveld, en van de energie lichamen van de adspirant Taiji beoefenaar.

De begeleidende theoretische en praktische uitleg met voorbeeld van de Taiji leraar helpt de student om de kern van het Taiji gebeuren beter te begrijpen om zodoende meer inzicht en daardoor meer vaardigheid te krijgen in de complexe materie van geest-lichaam-energie verbindingen. Ondersteuning van de leraar dmv zijn externe energieveld helpt de Taiji beoefenaar om sneller vooruitgang te boeken.

In de Taiji les worden verschillende vaardigheden onderwezen en getraind. Alle training is er op gericht om balans, rust, bewustzijn van geest-lichaam-omgeving te ontwikkelen waardoor de Taiji student beter leert zich te verbinden met zichzelf, in zich zelf, met een partner en met de omgeving.

De taiji vorm is een sequens van vechthoudingen die met langzame en aandachtige beweging op een vloeiende manier met elkaar verbonden worden. Als men in een later stadium de bewegingen en houdingen goed en vloeiend op Taiji-achtinge manier kan uitvoeren volgt er onderwijs in de diepere verborgen lagen van intentie en Qi beweging die de onzichtbare en verborgen kracht zijn van elke Taiji vorm die kwalitatief voldoet aan de hoge Taiji eisen. Er komt dan een groter accent op de combinatie ontspanning/spanning, rekken van de ligamenten en loslaten van de spieren,  verticale energie krachten van aarde en hemel.

De oorsprong van taijiquan

Taiji is vandaag de dag algemeen bekend en zeer populair. Wereldwijd zijn er ongeveer 20 miljoen beoefenaars. In films en advertenties wordt taiji gebruikt om een beeld van sereniteit, evenwicht en zelfverzekerdheid te creëren. Hierdoor wordt echter voorbijgegaan aan de belangrijkste functie van taiji. Taiji is namelijk in de eerste plaats een hulpmiddel voor de preventie en soms zelfs behandeling van ziekten: een feit dat stilaan ook door artsen en andere deskundigen wordt erkend. Om deze functie te gebruiken, is het echter wel noodzakelijk de correcte techniek te vinden en te beoefenen.

Taiji is van oorsprong bedoeld als vechtkunst. Strijders oefenden de staande houdingen om zo hun dantian (energiecentrum) te activeren. Wanneer de dantiankracht uiteindelijk vrij door hun energiekanalen vloeide, konden bekwame vechters leren deze kracht uit hun lichaam te sturen en zo te gebruiken om tegenstanders te bevechten, zelfs van op een afstand.

Tegenwoordig is het doel van taijiquan verschoven van vechten naar de bevordering van gezondheid en de behandeling van ziekten. De krachten die wij hiervoor aanwenden zijn echter exact dezelfde gebleven. Beoefening van taiji is goed voor lichaam en geest. Het helpt blokkades in de energiekanalen los te maken en de circulatie van de interne vitale energie te optimaliseren. Dit brengt balans in de regulerende werking van lichamelijke functies, waardoor gezondheid en welzijn toenemen.

De 37 posities van Taiji 37 zijn de oorspronkelijke houdingen waarop alle taiji gebaseerd is.

Taiji krachten

Beoefening van de staande houdingen van Taiji 37 zal leiden naar de activering van de dantian en zo naar de ontwikkeling van taijijin (taiji krachten). Wanneer de student op de juiste manier oefent, kan hij spontane beweging ervaren. Dit stimuleert het reinigen en openen van de energiekanalen in het lichaam en het activeren van de interne energiekrachten. Deze krachten zijn aangeboren bij iedereen, maar zijn meestal slechts latent aanwezig. De meeste mensen die taijiquan beoefenen, ervaren nooit de sensatie van hun interne energie, omdat ze niet weten hoe ze deze taijijin moeten ontdekken en ontwikkelen. Traditioneel was de ontwikkeling van taiji krachten echter de basisvoorwaarde en het startpunt voor de studie van taijiquan.

Een goed bewaard geheim

Taiji 37 is een serie van geheime taijiquan-technieken, die in het verleden naar goed Chinees gebruik alleen van vader op zoon werden doorgegeven. Hierdoor is in de loop der tijd veel van deze oude wijsheid incompleet geworden. Dr. Shen Hongxun heeft het geluk gehad deze kennis opnieuw te kunnen verwerven via enkele taiji-meesters, die nog beschikten over authentieke en zuivere kennis van deze technieken. Hij besefte dat deze traditionele rijkdom verloren dreigde te gaan en begon deze daarom openbaar te onderwijzen.

De functie van de technieken is het opwekken en cultiveren van taijijin. De belangrijkste krachten om te ontwikkelen zijn vibratiekracht, spontane bewegingskracht en mentale kracht. Zij vinden hun toepassing in gevechtssporten, maar kunnen ook zeer goed gebruikt worden voor zelfbehandeling en behandeling van anderen.

De gedichten van de Nanpai-school over taiji klinken vrij raadselachtig: ze spreken over onzichtbaar en zonder vorm zijn. Dit betekent dat er in feite geen taiji-vorm als zodanig bestaat. Er zijn enkel staande houdingen, die door spontane beweging van de ene in de andere overvloeien. Elk van de 37 houdingen heeft zijn eigen specifieke spontane beweging, die zich manifesteert door een combinatie van de juiste mentale staat, het juiste niveau van concentratie en een correcte lichaamshouding. Wanneer de houdingen op deze manier geoefend worden, openen ze verschillende energiekanalen en activeren zij de drie qi-circulaties, waardoor zij helpen ziekmakende factoren (binqi) uit het lichaam te verdrijven. Naarmate er meer geoefend wordt, zal de spontane beweging puurder, verfijnder en geleidelijk aan meer intern worden. In dit stadium leert de beoefenaar de spontane bewegingskracht te controleren en te geleiden door de ontwikkeling van mentale kracht.

Een voorbeeld is de positie ‘Peng’: men concentreert zich op het uitbreiden van het lichaam in alle richtingen tot men met de hele kosmos verbonden is. Het lichaam vult zich met energie en de kanalen en meridianen openen zich. Met ‘Dan Bian’ wordt de onderarm gebruikt om mogelijke tegenstanders af te weren. In deze houding zal het lichaam op natuurlijke wijze neigen om met geweldige kracht in een zekere richting te draaien.

Het oefenen en ontwikkelen van taiji krachten heeft een genezend effect. Dit is niet alleen het gevolg van de activering van de energiecirculatie, maar vooral van de verdrijving van binqi (negatieve, ziekmakende factoren). Taiji krachten stuwen de binqi via de meridianen het lichaam uit, waardoor de (gezonde) qi opnieuw vrij kan circuleren.